هوشمند سازی چیست ؟
وقتی از خانه هوشمند صحبت میکنیم منظورمان چیست؟
همه روزه در اطراف خود تجهیزات هوشمند گوناگونی را میبینیم، از جمله ماشین های لباسشویی و ظرفشویی هوشمند، اجاق گازهای هوشمند، تلوزیون هوشمند و… . اما در اینجا میخواهیم ببینیم وقتی صحبت از هوشمند سازی ساختمان می شود منظور چیست.
منظور از هوشمند سازی ساختمان
هوشمند سازی ساختمان یا خانه هوشمند اصطلاح عمومی است که به یک سیستم خانگی اشاره دارد که در آن لوازم و دستگاهها به فناوری ارتباطی مجهز شده و میتوان بهطور خودکار از هر نقطه با اتصال به اینترنت با استفاده از تلفن همراه، تبلت یا سایر دستگاههای تحت شبکه کنترل کرد. دستگاههای یک خانه هوشمند از طریق کنترلرهای مخصوص و اینترنت به یکدیگر متصل میشوند و به کاربر اجازه میدهند تا عملکردهایی مانند دسترسی امنیتی به خانه، تنظیم دما، کنترل روشنایی و سینمای خانگی، باز و بسته کردن پرده ها و موارد دیگر را از راه دور کنترل کند. کلیدها و تجهیزات خانه هوشمند به صاحبان خانه این امکان را می دهد که وسایل برقی، ترموستات ها، چراغ ها و سایر دستگاه ها را از راه دور با استفاده از تلفن هوشمند یا تبلت از طریق اتصال به اینترنت کنترل کنند. هوشمند سازی ساختمان را می توان از طریق سیستم های بی سیم یا با سیم راه اندازی کرد. فناوری ساختمان هوشمند راحتی و صرفه جویی در هزینه را برای صاحبان خانه فراهم می کند.
به منظور یکپارچگی، تنظیم و کنترل این دستگاها پروتکل های مختلفی از جمله KNX، Z-Wave، ZigBee، Lutron، Wink و … در بازار جهانی به کار گرفته می شوند و با هماهنگ کردن تجهیزات ساختمانی دسترسی و کنترل ساده تر آنها را از طریق نرم افزار ها یا برنامه های تلفن همراه در اختیار کاربران قرار می دهند تا از خانه یا خارج از آن کنترل لوازم منزل را در دست داشته باشیم.
هوشمند سازی ساختمان این امکان را می دهد که از طریق تلفن همراه در هر جای دنیا به دستگاه های کنترلی خانه خود دسترسی پیدا کنیم. این اصطلاح ممکن است برای دستگاه های قابل برنامه ریزی دیگری مانند ترموستات ها و سیستم های اسپرینکلر و اطفا حریق نیز استفاده شود، اما اتوماسیون خانه این کار را با دقت بیشتر و تقریباً برای همه چیز – چراغ ها، لوازم خانگی، پریزهای برق، سیستم های گرمایشی و سرمایشی- در یک شبکه قابل کنترل از راه دور انجام می دهد.
ساختمان هوشمند چگونه کار می کند؟
هوشمند سازی ساختمان به توانایی برنامه ریزی، کنترل و مانیتورینگ عملکردهای دستگاه های موجود در یک شبکه برق خانگی گفته می شود.
این برنامه نویسی ممکن است شامل دستورات مربوط به زمان باشد، مانند روشن یا خاموش شدن چراغها در ساعت خاصی از شبانه روز یا شامل رویدادهای غیر برنامه ریزی شده باشد، مانند روشن کردن تمام چراغ های خانه هنگام روشن شدن هشدار سیستم امنیتی.
هوشمند سازی ساختمان به نوعی کنترل خودکار دستگاه های الکترونیکی در ساختمان است. با اتصال این دستگاه ها به اینترنت امکان کنترل از راه دور آنها را خواهیم داشت. با هوشمند سازی ساختمان، تجهیزات و وسایل می توانند همدیگر را فعال و غیر فعال کنند بنابراین نیازی نیست که آنها را به صورت دستی کنترل کنید. به عنوان مثال، شما می توانید برای چراغ ها برنامه (سناریو) ای در نظر بگیرید تا در زمان خواب خاموش شوند، یا اینکه ترموستات به صورت خودکار قبل از بازگشت از کار، تهویه هوا را روشن کند. استفاده صحیح از اتوماسیون خانگی زندگی را راحت تر می کند و حتی می تواند در هزینه های گرمایش، سرمایش و برق صرفه جویی کند.
دستگاه های یک خانه هوشمند به یکدیگر متصل هستند و می توان از طریق یک کنترلر مرکزی- تلفن هوشمند، تبلت یا لپ تاپ به آنها دسترسی داشت. قفل درها، تلویزیون ها، ترموستات ها، مانیتورهای خانه، دوربین ها، چراغ ها و حتی وسایلی مانند یخچال را می توان از طریق یک سیستم اتوماسیون خانگی کنترل کرد. این سیستم بر روی یک تلفن همراه یا سایر دستگاه های شبکه نصب شده است و کاربر می تواند برنامه های زمانی برای اعمال تغییرات خاص ایجاد کند. کنترل روشنایی از طرق سیستم های هوشمند به صاحبان خانه اجازه می دهد مصرف برق را کاهش دهند و از صرفه جویی در هزینه های مرتبط با انرژی بهره مند شوند. برخی از سیستمهای اتوماسیون خانگی در صورت مشاهده هرگونه حرکتی در خانه به صاحب خانه در صورت عدم حضورشان هشدار میدهند، در حالی که برخی دیگر میتوانند در صورت بروز شرایط قریبالوقوع با پلیس تماس بگیرند.
هوشمند سازی ساختمان گزینه های متنوعی را از نظر طراحی و طیف محصولات ارائه می کند و به شما این امکان را می دهد تا خانه هوشمند منحصر به فرد خود را که پاسخگوی تمام نیازهای شما باشد به وجود بیاورید.
به طور کلی اتوماسیون خانگی در سه سطح کار می کند:
مانیتورینگ: مانیتورینگ به این معنی است که کاربران می توانند از طریق برنامه از راه دور دستگاه های خود را چک کنند.
کنترل: به این معنی که کاربر می تواند تجهیزات را از راه دور کنترل کند، مانند حرکت دادن یک دوربین امنیتی برای دیدن فضای بیشتری از خانه.
اتوماسیون: سرانجام، اتوماسیون به معنای تنظیم دستگاه هایی برای تحریک یکدیگر است، مانند اینکه هر زمان که یک دوربین امنیتی حرکت را تشخیص می دهد، آژیر خطر فعال شود.
قابلیت های سیستم هوشمند
سیستمهای هوشمند سازی شده علاوه بر استفاده آسان کارایی ها و قابلیت های متنوعی را در اختیار کاربران خود قرار می دهد. امکانات به روز و کاربردی این سیستم ها با بالا بردن استانداردهای زندگی، آرامش و امنیت را برای تمامی کاربران خود به ارمغان می آورد.
کنترل روشنایی
سیستم های روشنایی هوشمند امکان فراهم کردن محیطی مناسب را به ما می دهند. با فشار دادن یک دکمه، هر چراغ یا گروهی از چراغ ها را در هر اتاق یا کل خانه می توانیم کنترل کنیم. با تنظیم و کم و زیاد کردن شدت نورباعث صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش هزینه ها می شویم
کنترل پرده و سایبان برقی
پرده و سایه بان هوشمند سادگی و سهولت استفاده را حتی برای پنجره های با دسترسی سخت فراهم می کند. با فشار دادن یک کلید پرده و سایه بان را باز کنید و انرژی خورشید را در زمستان برای گرم کردن خانه خود به کار گیرید و یا با بستن پرده ها در تابستان فضای داخلی را خنک تر نگه دارید. با برنامه ریزی هوشمند هنگام طلوع آفتاب، تماشای فیلم و یا هر زمان مشخص دیگر سایه بان ها و پرده ها را باز و بسته کنید تا ازحریم خصوصی مورد علاقه خود لذت ببرید.
تهویه مطبوع- سرمایش و گرمایش
هوشمند سازی به شما این امکان را می دهد که انواع سیستم تهویه مطبوع، فن کوئل، اسپلیت، گرمایش از کف و ... را یکپارچه کنید سپس با تنظیم ترموستات از طریق رابط های کاربری ازهوای مطبوع محیط اطراف خود لذت ببرید. همچنین می توانید دما و رطوبت را متناسب با فصل و به طور خودکار تنظیم کنید.
ایجاد سناریو
یکی از محبوب ترین قابلیت های هوشمند سازی ایجاد سناریو خاص و طبق سلیقه کاربران است. ایجاد یک فضای مناسب با لمس یک دکمه
قابلیت های دیگر:
- سیستم های امنیتی و حفاظتی
- دوربین های مدار بسته
- سیستم های صوتی و تصویری
- در بازکن های تصویری
- کنترل شیرهای برقی
- سیستم آبیاری
مزایای یک خانه هوشمند
مانند هر فناوری دیگری در زندگی، هوشمند سازی ساختمان نیز موافقان و مخالفان خود را دارد. اما با انتخاب، اجرا و استفاده درست و به جا از آن می توان گفت که مزایای یک خانه هوشمند بسیار بیشتر از معایب آن است، بطوریکه میتوان معایب آن را نادیده گرفت. با اتصال همه لوازم خانگی به تلفن همراه و دسترسی یکپارچه به آنها کنترل دقیق و کاملی از وسایل را در اختیار دارید. برای مثال می توانید در حالی که در محل کار خود هستید لباسشویی خود را روشن کنید یا با فعال کردن سیستم سرمایش و گرمایش فقط در زمانهای مشخص شده و یا فعال کردن آنها با تلفن همراه لحظاتی قبل از رسیدن به خانه در هزینه قبض برق و مصرف انرژی صرفه جویی کنید.
یکی دیگر از مزایای آن این است که افراد با کسب اطلاعات بیشتر در مورد میزان و چگونگی مصرف انرژی، آگاهی بیشتری در مورد اتلاف منابع انرژی به دست می آورند و نسبت به استفاده بهینه از آن برنامه ریزی میکنند.
به طور کلی موارد زیر را می توان به عنوان بعضی از مزایای هوشمند سازی نام برد:
کنترل از راه دور
توانایی کنترل وسایل برقی از راه دور بزرگترین مزیت هوشمند سازی است.
راحتی و آسایش
وقتی در اتاق خود مشغول استراحت یا مطالعه هستید میتوانید چراغ های اتاق های دیگر را که روشن مانده به راحتی خاموش کنید.
بازده انرژی
چند بار اتفاق افتاده است که در خانه نباشید و سیستم سرمایش و گرمایش خانه روشن مانده است؟ با اتوماسیون خانگی می توانید مواردی مانند ترموستات را تنظیم کنید تا مطمئن شوید که انرژی را هدر نمی دهید.
ایمنی
محصولات امنیتی هوشمند بسیاری وجود دارند که می توانند ایمنی خانه شما را افزایش دهند، مانند سنسورهای درب و پنجره، دوربین های امنیتی که می توانند افراد را تشخیص دهند، چشمی های دزدگیر و در بازکن های تصویری که به شما امکان می دهد با امنیت کامل منزل خود را ترک کنید.
انواع پروتکل های هوشمند سازی
خانههای هوشمند میتوانند به صورت سیستمهای بیسیم یا با سیم یا ترکیبی از هر دو باشند. نصب سیستم های بی سیم راحت تر و ارزان تر است. از سوی دیگر، سیستم های باسیم قابل اعتمادتر و ایمن ترند. یک سیستم هوشمند تحت پروتکل سیمی می تواند ارزش فروش مجدد خانه را افزایش دهد.
هر کدام از این دو روش مزایا و معایب خود را دارند، اما مهمترین مساله در هوشمند سازی استفاده از پروتکل استاندارد است. پروتکل های استاندارد علاوه بر اینکه وابستگی به یک محصول یا برند خاص را از بین برده، توسعه پذیر بوده و از لحاظ یکپارچگی، خدمات و پشتیبانی های آینده کامل تر هستند.
پروتکل های مختلفی برای هوشمند سازی وجود دارد که هر پروژه بر اساس نیاز، بودجه و کاربرد مد نظر می تواند از یکی از آنها استاده کند. در حال حاضر می توان از KNX، Zigbee، Zwave، Modbus، BACnet و … به عنوان پروتکل های استاندارد و رایج در هوشمند سازی و اتوماسیون خانگی نام برد.
دیدگاهتان را بنویسید