سیستم BMS چیست ؟
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان، درواقع به مجموعه از سختافزارها و نرمافزارهایی گفته میشود که به منظور مانيتورینگ و کنترل یکپارچه قسمتهای مهم در ساختمان ارائه میشود. بهطورکلی وظيفه این مجموعه، پایش مداوم بخشهای مختلف ساختمان و اعمال فرمانها به آنها به صورتی است که عملکرد اجزاء مختلف ساختمان متعادل با یکدیگر و در شرایط بهينه و با هدف کاهش مصرف بیجا و تخصيص منابع انرژی به فضاهای موردنیاز باشد.
BMS میتواند دربرگیرنده تمام سرویسهای الکتریکی، مکانيکی و حفاظتی ساختمان باشد که این سیستمها در یک نگاه کلی شامل سرویسهای گرمایش، سرمایش، تهویه مطبوع، آسانسور، نيروگاه برق اضطراری، پلهبرقی، کنترل روشنایی، دوربين مداربسته، اعلام و اطفای حریق، کنترل تردد و بسیاری از موارد دیگر است
سیستم BMS از چه چیزهایی تشکیل میشود؟
۱. سیستم کنترل مرکزی
این بخش مهمترین و بزرگترین جزء یک سیستم BMS بوده. بهطورکلی میتوان مطرح کرد که هوشمند سازی ساختمان معمولاً با یک کامپیوتر شروع میشود که در اغلب موارد این بخش مستقل است و فقط از طریق آن برنامهریزی و کنترل سیستمها صورت میگیرد. این بخش شامل واحد پردازنده، کنترلهای اصلی سیستم، کنداکتورها و رلههایی میباشد که با کلیه اجزاء در ارتباط هستند. همچنین در این بخش کلیدهایی وجود دارند که بهطور دستی قابلتغییر بوده و با تغییر آنها میتواند برنامه سیستم را تغییر داد.
۲. خطوط ارتباطی (BUS)
در یک نگاه کلی برای ارتباط اجزاء مختلف BMS با یکدیگر از خطوط ارتباطی استفاده میگردد که این خطوط از تمام اجزاء BMS عبور کرده و امکان ارسال اطلاعات را بین آنها میسر میسازد. لازم به ذکر است که این خطوط میتواند بهصورت سیمهای برق ساختمان، چند رشته سیم مشترک و یا بهصورت امواج بیسیم باشد.
3. نقاط دسترسی و کنترلکننده
این بخش شامل یک نمایشگر و یک صفحهکلید و یا یک نمایشگر لمسی بوده و در نقاط مختلف ساختمان نصبشده و قابلیت کنترل و نمایش اطلاعات آن بخش، مانند دما، وضعیت وسایل و غیره را دارا است. لازم به ذکر است که این بخش مانند واحد کنترل مرکزی بوده با این تفاوت که تواناییهای آن محدودتر است.
۴. سنسورها
سنسورهای گوناگونی با توجه به نیازهای موردنظر و سطح هوشمند سازی میتواند در نقاط مختلف یک ساختمان نصب گردد. بهطورکلی انواع متداول این سنسورها شامل سنسور حضور، سنسور دما، سنسور نور و سنسور دود بوده که میتوانند مشخصات موردنظر را تبدیل به سیگنالها و اطلاعات موردنظر نموده و از طریق خطوط ارتباطی به کنترل مرکزی یا نقاط کنترلی ارسال نمایند. همچنین کنترل مرکزی یا محلی قابلیت ارسال فرمانهای لازم را به انواع کلیدها، تایمرها و دیمرها دارا میباشد.
۵. تایمرها
بهطورکلی تایمرها جهت یک سری اعمالی که بهصورت تکراری و در زمانهای مشخص انجام میشوند مفید بوده البته باید در نظر داشت که کنترل مرکزی نیز قابلیت ارسال فرمان بهصورت زمانی را دارند و ارزانتر از تایمر میباشد.
۶. دیمرهای روشنایی
دیمرها امکان تنظیم نور را با افزایش یا کاهش نور لامپها بهصورت الکترونیکی به وجود میآورند. درواقع با این تجهیزات میتوان به همراه سنسور نور سطح نور در محیط ساختمان را کموزیاد نموده و یا حتی روشنایی را خاموش نمود و به این طریق در مصرف انرژی صرفهجویی کرد.
۷. پریزها
با استفاده از پریزهایی که قابلیت ارسال و دریافت اطلاعات از طریق خطوط ارتباطی را دارند میتوان سیستمهای مصرفکننده متصل به آنها را روشن و خاموش نموده و حتی از وضعیت آنها مطلع گشت.
۸. نرمافزار سیستم
استفاده از نرمافزار بهوسیله یک کامپیوتر میتواند یکی از ابزارهای مفید و با قابلیت انعطاف بالا برای سیستم BMS باشد. چراکه در مواردی این نرمافزارها میتوانند قابلیتهایی به سیستم ارائه دهند که کنترل مرکزی فاقد آن میباشد که ازجمله آن شامل گزارشگیری و ثبت واقع و همچنین ارتباط بصری مناسب با سیستم است.
۹. استفاده از وب سرور
وب سرور وسیلهای است که به کاربران این قابلیت را میدهد که در هر نقطهای از دنیا از طریق اینترنت به سیستم BMS دسترسی پیداکرده و آن را کنترل نماید. درواقع این سیستم با استفاده از خطوط ارتباطی به کنترل مرکزی متصل و از طرف دیگر به تجهیزات مانند مودم به شبکه متصل میگردد.
دیدگاهتان را بنویسید